Cercador d'articles

Contacta amb nosaltres

Email Asociación Las AfuerasAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte, 01 Octubre 2022

Asociación Cultural Las Afueras
Email Asociación Las Afueras
info@lasafueras.info

IMGP6914 opt

Acaben les obres del passatge d’Antoni Gassol, convertit ara en un carrer de vianants del barri de Sant Martí de Provençals

31/01/2021

Un element de memòria històrica permetrà conèixer el passat d’aquest característic carrer, que és un conjunt històric protegit

L’Ajuntament de Barcelona ha acabat la nova urbanització del passatge d’Antoni Gassol, que un cop acabades les obres de millora s’ha transformat en un carrer amb prioritat per als vianants, a on només es permetrà el pas dels vehicles del veïnat.

El passatge, molt característic i singular pel conjunt d’habitatges construïts a banda i banda entre els anys 1911 i 1929, se situa entre els carrers Bac de Roda i Espronceda, al barri de Sant Martí de Provençals, i té una longitud de 122 metres.

El motiu pel qual l’Ajuntament va impulsar l’obra de reforma va ser precisament invertir la prioritat de pas en aquest carrer, per donar-la als vianants i ampliar així el seu espai. A la vegada, aquesta actuació permetia millorar substancialment l’accessibilitat en tot aquest entorn.

La nova urbanització del passatge d’Antoni Gassol, sumada a la instal•lació d’un punt semafòric situat al carrer Bac de Roda, generen una connexió molt més senzilla entre el parc Clot de la Mel i la plaça de la Infància, creant tot un nou eix pacificat.

 

Imatges d’abans i després de les obres

Pel que fa al cablejat, durant l’obra s’ha fet la canalització i s’ha estès el cable de les línies de baixa tensió del servei elèctric, que està pendent de la intervenció de la companyia per tal de fer la connexió i poder retirar el cablejat de la façana. Els cables de telefonia, en canvi, no s’han soterrat, però si que ha quedat executada la canalització per si algun dia es vol tirar endavant el soterrament.

Per últim, l’actuació feta garanteix l’accessibilitat dels vehicles d’emergència i de serveis.

Així doncs, amb la reforma, s’ha eliminat l’estacionament dels vehicles al carrer, excepte dues places reservades per a persones amb mobilitat reduïda, que s’han reubicat fora del vial a l’entorn més pròxim. S’ha urbanitzat tot el carrer amb un sol nivell, amb un paviment únic de llambordins de formigó prefabricat, i unes franges de paviment tàctil indicador que permeten distingir la part central respecte els laterals del carrer per a persones amb visió reduïda o per a invidents.

Les vuit lluminàries que hi havia s’han mantingut en les façanes, amb llums de tecnologia LED. S’ha renovat la instal•lació de sanejament amb nous embornals i s’ha millorat el col•lector existent que transcorre pel carrer. També s’han renovat tots els lluernaris del carrer.

Finalment, el sentit de la circulació s’ha mantingut, per tal de minimitzar al màxim el possible trànsit rodat en el passatge d’entrada a l’aparcament existent.

L’actuació, que ha s’ha fet amb el consens de l’associació de veïns del barri, s’ha portat a terme sota un estricte seguiment d’auscultació, per tal de garantir la no afectació als immobles, amb estructures molt antigues.

 

Un element de memòria històrica per a un conjunt històric protegit

L’actuació d’urbanització del passatge d’Antoni Gassol incorporarà també un element de memòria històrica, una placa metàl•lica que permetrà accedir a un espai web on descobrir el passat d’aquest característic carrer, considerat conjunt històric protegit del barri de Sant Martí de Provençals.

De fet, entrar-hi és com fer un salt enrere d’un segle, ja que totes les cases d’aquest passatge són obra d’un arquitecte, Manuel Puig Janer, que va basar el seu disseny en l’estil de la Catalunya masovera i industrial dels segles XVIII i XIX: habitatges de planta baixa amb terrat i pati al darrere, amb façanes dominades per un portal central flanquejat per dos finestrals de reixa de forja. Estèticament, aquestes cases mostren les línies bàsiques del modernisme més popular i pragmàtic de la seva època.

Per altra banda, aquest passatge porta el nom de qui va ser propietari de l’espai a principis del segle XX, l’industrial tèxtil Antoni Gassol i Civit, que posteriorment el va cedir a la ciutat.

Informació extreta del servei de premsa de l'Ajuntament de Barcelona (districte de Sant Martí de Provençals).

Utilitzem cookies
Maximiliano Martos Martos, en endavant ASOCIACIÓN CULTURAL LAS AFUERAS, utilitza “COOKIES” per garantir el correcte funcionament del nostre portal web, millorant la seguretat, per obtenir una eficàcia i una personalització superiors, per recollir dades estadístiques i per mostrar-li publicitat rellevant. Premi el botó "ACCEPTAR" per autoritzar-ne el seu ús, “REBUTJAR” per a rebutjar-les, o “MÉS INFORMACIÓ” per consultar les cookies que utilitza la pàgina. En cas de rebutjar-les, ASOCIACIÓN CULTURAL LAS AFUERAS no pot garantir la plena funcionalitat de la pàgina. Pot obtenir més informació a la nostra POLÍTICA DE COOKIES a peu de pàgina.